W co powinna być wyposażona spiżarnia domowa?

Spiżarnia nie jest przeżytek, o którym należy zapomnieć. Coraz częściej już na etapie budowy nowoczesnego domu jednorodzinnego decydujemy o utworzeniu miejsca, gdzie znajdą się słoiki z przetworami. Nawet niewielka spiżarka pomieści całkiem spory zapas, z którego będziemy chcieli skorzystać szczególnie zimą. Odpowiednia spiżarnia powinna posiadać wyposażenie, odpowiednią wentylację oraz zapewnioną właściwą temperaturę do przechowywania produktów. 

Pierwszą kwestią jest podłoga w spiżarni, która powinna być wytrzymała na wszelkie obciążenia. Na podłodze często stawiamy regał, a na nim piętrowo ułożone słoiki. Wówczas podłoga narażona jest na spory ciężar, najlepiej jest więc wyposażyć pomieszczenie w betonowe podłoże, terakotę, czy też kamień. To ważne, gdyż ładnie wyglądające podłogi drewniane bardzo szybko ulegną zniszczeniu, a panele mogą nawet pękać. Warto też zadbać o panujące wewnątrz warunki temperaturowe, mianowicie spiżarni nie należy ogrzewać. Konieczne jest natomiast wyposażenie przed mrozem jeśli pomieszczenie znajduje się w nieogrzewanej części budynku. Chodzi o to, aby mróz nie miał dostępu do środka. Jeśli chodzi o ściany to można je wyłożyć płytkami ceramicznymi lub też pomalować farbą odporną na mycie oraz tarcie. Dobrej jakości drzwi oraz wentylacja to kolejne dwie rzeczy, o które należy zadbać. Pomieszczenie powinno posiadać drzwi przesuwne, które zapewnią odpowiednią szczelność i izolację w pomieszczeniu. Warto zadbać o wykonanie otworu okiennego i montaż okna, które będzie często przez nas uchylane. Jeśli tej możliwości nie mamy to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować wentylację grawitacyjną. Są też specjalne wentylatory, które dbają o regularną wymianę powietrza w pomieszczeniu.

Jeśli chodzi o najważniejszy aspekt, czyli wyposażenie to trzeba dobrze zagospodarować całą przestrzeń. Do przechowywania słoików najlepiej nadają się wysokie regały, pomieszczoną one bardzo dużo słoików. Należy dobrze rozplanować umieszczane produkty, cięższe na dole, a lżejsze wyżej. Miejsca na poruszanie się powinno być na tyle dużo, aby mieć w miarę swobodny dostęp do produktów. Nie może być go jednak zbyt dużo, zabiera nam to w końcu wolną przestrzeń. W marketach budowlanych znajdziemy regały ze stali nierdzewnej bądź aluminium. Warto jednak sprawdzić ich maksymalny udźwig i tej granicy nie przekraczać lub zakupić mocniejszą konstrukcję. Jeżeli chcemy stawiać na naturalne materiały w postaci drewna to trzeba je konieczne pomalować lakierem ochronnym lub farbą. Ostatnim elementem wyposażenia jest oświetlenie. Tutaj warto zamontować jedną dużą lampę na środku sufitu, z kolei pod półkami możemy umieścić niewielkie lampki LED, które można w każdej chwili przenieść w inne miejsce. Ostatnim elementem jest niewielka drabina metalowa lub drewniana, która ułatwi nam sięganie do wyższych pięter regału.